Zakaj je retencija po zobnem aparatu obvezna

Retencija je namestitev aparata, ki ohrani zobe na svojem mestu po tem, ko se odstrani zobni aparat, saj zobje silijo spet nazaj v svoj naravni prejšnji položaj, ko so bili v ustih razmetani. Retencija je po odstranitvi zobnega aparata obvezna, saj se lahko izničijo nekaj tedenski ali nekaj mesečni rezultati ortodontskega zdravljenja. Po zdravljenju z zobnim aparatom vas bo zdravnik fotografiral in namestil še retencijski aparat, ki je narejen iz nevidne mase, da bo zdržal vaše zobe ne mestu, kjer morajo biti. To je dogovor s pacientom, ki tudi podpiše izjavo, kako se bo terapija odvijala še po terapiji z zobnim aparatom.

retencija

Retencija se najprej izvede v prvi fazi z retencijsko žičko in po določenem obdobju se namesti še retencijska folija, ki je nevidna. To lahko snamete po potrebi, na primer, ko si ščetkate zobe, jeste ali govorite na primer na odru, ker retencijski aparat lahko nekoliko ovira govor. Po določenem časovnem obdobju in večkratnih obiskih pri zdravniku, bo ta odločil, ali je z vašimi zobmi vse v redu. Retencija zagotovo deluje in mora biti zadnja faza terapije pri ortodontu.

Da se bo zdravnik odločil za zobni aparat pri pacientu, mora biti njegov videz neobičajen in pa zoblje tako nameščeni, da ne more dobro gristi in celo zapreti ust. V tem primeru je najbolje, da se uporabi zobni aparat, ki bo časoma potisnil z nežno silo zobe na svoje položaje, kot morajo biti. To traja nekaj tednov ali mesecev, odvisno je od položaja vaših zob.

Ko se ta del zdravljenja zaključi, vam bo retencija še učvrstila za stalno pozicijo zob, da ostanejo na novem položaju in ne zdrsnejo spet nazaj v prvotni položaj, ki je motil vaš videz ter tudi normalno prehrano. Veliko pacientov je hvaležnih, ker si spet povrnejo nasmeh, ki so ga prej skrivali in imajo večjo samozavest. Tudi prebavne motnje izginejo, ko človek grize hrano in v njej tudi polno uživa.