Zakaj je zobni aparat tako učinkovit pri vsakem pacientu?

Zobni aparat je koristen pripomoček za poravnavo zob v ustih, ki ga pacient uporablja nekaj tednov ali mesecev in zobje se mu poravnajo v lepo ravno vrsto. Zato potem zgledajo lepo, privlačno in hkrati je ugriz zdrav ter pravilen. Ne boste mogli biti zdravi, če ne morete hrane dobro zgristi, to so dokazali zdravniki. Izberete lahko vidni ali nevidni zobni aparat, kar vam je ljubše. Vidni zobni parat ali zvezdice je atraktiven modni dodatek in ga nekateri nosijo kar tako za okras, drugo pa z zdravje.

Nevidni zobni aparat pa je tudi zadnji hit in inovacija za vse tiste, ki še vedno imajo ta aparat za tabu in nekaj neželenega. Nevidni aparat se na ven ne vidi, zato nihče ne ve, da ga nosite. Lahko se ga izdelaš in prozorne nevidne plastike ali pa se ga namesti za zobni, na notranjo stran zob, kjer tudi ni vide nikomur, le vi veste, da je tam.

zobni aparat

Zakaj je zobni aparat tako učinkovit? Narejen je iz žičk in zvezdic ali oporne plastike, lahko tudi na druge načine, vsi načini in izvedbe zobnih aparatov pa imajo skupno lastnost, to pa je, da na nek način ves čas silijo zobe v položaje, v katerih bi morali biti, ko zrastejo. Ker niso, jih zobni aparat za žičkami ali plastiko konstantno rine v smer, kjer morajo biti, kar na njih vpliva tako, da se počasi premikaj ov smeri konstantne sile.

V nekaj trudnih ali mesecih, če so zobje zelo vsaksebi, pa se poravnajo v lepe ravne vrste in naloga zobnega aparata je zaključena. Vmes hodite k zobozdravniku, da preverja rezultate in popravlja aparat glede na situacijo, ki se v ustih dogaja.

Nekateri pacienti imajo lahko na začetku rahle reakcije in zoprn občutek zaradi aparata, ki pa sčasoma izgine. Največkrat jih srbi ali malo boli, ker sila vleče zobe v drugo smer, kot so sedaj.