Adrenalna izgorelost nam daje stalen občutek utrujenosti

Ste že kdaj slišali za tovrstno izgorelost? Veste, kakšni so najočitnejši simptomi? Bi jih znali prepoznati? Adrenalna izgorelost: simptomi, vzroki in zdravljenje so zelo različni, za več informacij pa berite dalje.

Adrenalne izgorelosti ne priznavajo vsi zdravniki oziroma endokrinološka združenja, saj menijo, da za njen obstoj ni nikakršnih trdnih dokazov. Pri adrenalni izgorelosti se namreč človek že zbudi utrujen, zato se pogostokrat zanaša na kofein, da lažje prebrodi dan. Tak človek je pogosto razdražljiv in večkrat uživa slano ali sladko hrano, včasih tudi oboje. Kljub temu da telovadi in je na dieti, težko shujša, z energijo je popoldne na nuli, pred spanjem pa dobi nek nov zagon in se ne more umiriti oziroma zaspati. Ta cikle se ves čas ponavlja. Mnogi so mnenja, da je to običajno človekovo počutje, in da je normalno, saj se vsi ljudje počutijo tako. A to, da je nekaj splošno razširjeno, ne bi smelo avtomatsko pomeniti, da je tudi normalno. Stalni občutek utrujenosti je eden glavnih simptomov adrenalne izgorelosti.

Adrenalne žleze se nahajajo na vrhu ledvic in uravnavajo številne hormonske dejavnosti v telesu, ena pomembnejših nalog pa je tudi sproščanje glavnega stresnega hormona (kortizola), ki je ključen za naše preživetje. Naše telo je namreč zgrajeno za stresne dogodke. Ko se znajdemo v potencialni nevarnosti, naše telo preklopi v stanje bega, odziv adrenalnih žlez na to pa je, da začnejo sproščati kortizol, ki zviša naš krvni tlak in sladkor, kar omogoči hitrejši odziv in posledično večje možnosti za preživetje. Ko nevarnost mine, se telo vrne v prejšnje stanje. Če pa smo pod stalnim stresom, se to normalo stanje ne povrne.

Pri zdravem človeku je raven kortizola zjutraj višja, da se lažje prebudimo, čez dan pa se niža. Melanin (spalni hormon) pa deluje ravno obratno. Adrenalna izgorelost se pojavi, ko je ta ritem neuravnovešen.

Adrenalna izgorelost je lahko posledica nesreče, avtoimunske bolezni, bakterijske okužbe, prehranske intolerance in podobnih stvari. Simptomi so zelo različni in so odvisni od vsakega človeka posebej.