Botanični vrt Ljubljana

Imate radi drevesa, rože, razne rastline glavnem vse kar raste v naravi. Te morate sigurno obiskat en botanični vrt v Sloveniji. Imamo jih kar nekaj, zato vam priporočamo obisk botaničnega vrta in se prepričajte kaj vam vse ponuja. Najbližji in najstarejši botanični vrt je v Ljubljani. Leta 2010 je praznoval že 200 let, najprej se je imenoval Vrt domovinske flore. Najprej je bil na 33 arih, kar se je nato povečeval in dosegel kar 2 hektarja.

botanični vrt

Danes deluje botanični vrt v Ljubljani v sklopu Biotehniške fakultete, oddelek za biologijo. V njem so predstavljene rastline tuje ter domače, predvsem takšne, ki rastejo v našem podnebju. Imajo kar 4500 vrst različnih oblik in podvrst. Samo nekje tretjina je domačih, ostale pa so ostalih celin ter iz Evrope. V botaničnem vrtu niso razmetane rastline po celotnem vrtu, ampak so nekako razdeljene po enotah. V parku so predstavljene razne grmovnice ter drevesni predstavniki, nato imate sistem rastlin, ki so po sorodstvenih kriterijih. Imate posebej rastline, ki so namenjene močvirju, bazenu, vse vodne rastline, najdete tudi skalnjak, tukaj so predvsem gorske rastline ter rastline iz krasa. Vidite tudi rastlinjak v njem pa tropske rastline, sredozemske. Več pa vam ne bom povedala, ker boste morali iti si sami pogledat.

Ugotavljajo, da jim bo počasi zmanjkalo prostora na današnjem ozemlju, zato bi se radi preselili pod Rožnik. Botanični vrt je odprt čez celo leto, samo se od letnega časa urnik spreminja. Zato malo pobrskajte po spletu njihov odpiralni čas in ga v prihodnje obiščite.

Imamo v Sloveniji še nekaj botaničnih vrtov, mogoče ste že katerega obiskali, in lahko primerjate tega v Ljubljani. V vsakem Botaničnem vrtu boste uživali, tisti ki imate radi rastlinje. Botanični vrt vas lahko pomiri ter se sprostite ob gledanju različnih vrst rastlin.