Nezaželeni hemoroidi

Vsak dan se sooča nekdo z neko boleznijo ali težavo in hemoroidi so tudi ena vrsta teh težav. Velikokrat je ljudi z to težavo, sram priznati z čim se soočajo, saj je ta bolezen na res neprimernem mestu in zna biti zelo nadležna. Nekatere je celo tako sram, da si ne upajo k zdravniku in zadeve poslabšajo, vendar nikar ne delajte tega.

hemoroidi

Hemoroidi so akutni hemoroidalni sindrom, ki se pojavi v zadnjiku nad ali pa pod zobato črto. To so neke posebne krvne žile iz majhnih arterij, ki se ločijo med notranjimi ali zunanjimi. Najpogosteje se pojavijo simptomi, kot so bolečina, krvavitve, srbečica, nepopolna izpraznitev po odvajanju blata, razni izcedki in oteklina. Obstaja še nekaj bolezni na zadku, saj hemoroidi niso edina nezaželena bolezen. Poznamo kožne gube (izrastek/ ohlapna koža  okoli mišice zapiralke), dermatitis (vnetje kože, srbečica zaradi pretirane/ pregrobe nege), analni fisuri (bolečina in krvavitev), hipertrofična papila (v sklopu analne fisure, povečana žila v analnem kanalu), anogenitalne bradavice ali kondilomi (majhni izrastki na spolovilu ali okoli zadnjika) in pa luskavica (okoli zadnjika ali drugje po telesu).

Vedno ko naletite na kakšne take težave, ali pa se vam pojavijo hemoroidi, je pomembno, da se posvetujete z vašim osebnim zdravnikom, ki bo opravil proktološki pregled. Ta pregled je popolnoma neboleč, vendar nam lahko kakšen dan po tem povzroči malo bolečin v tistem območju. Zdravljenje lahko poteka v več terminih, če je hemoroidov veliko. Notranji hemoroidi so prav tako lahko ozdravljivi doma, tako, da si mažemo z kremami kakšen teden. Zunanji hemoroidi pa so malo bolj boleči, saj so napolnjeni z krvjo in so zelo napeti. Lahko tudi počijo, kar privede do večjih krvavitev. Velikokrat nastanejo zaradi veliko stresa, sedenja, dednosti, prehranjevanja, odvajanja blata, načina življenja ali pa zaradi veliko sedenja. Hemoroidi bodo izgini le tako, da jih boste negovali in odšli k zdravniku po napotke.