Izgorelost – ko telo ne zmore naprej

Stres – beseda, ki jo pogosto slišimo, še pogosteje pa kar občutimo. Hiter način življenja nas nenehno spremlja tako na ravni zasebnega kot poslovnega življenja. Čeprav se je zdelo, da bo epidemija koronavirusa ugodno vplivala na nižjo raven doživljanja stresa, se danes zdi, da izgorelost, ki je pogosta spremljevalka prekomernih delovnih obveznosti, še vedno kroji naše življenje. Prepoznajte znake izgorelosti pri sebi in svojih najbližjih ter pravočasno ukrepajte.

Kaj je izgorelost?

Izgorelost najpogosteje povezujemo z občutki povečane izčrpanosti tako na čustvenem, fizičnem kot tudi duševnem nivoju. Stanje je najpogosteje povezano z dolgotrajnim stanjem nenehnega stresa, v najhujših primerih pa se kaže kot popolna nezmožnost za opravljanje povsem enostavnih opravil.

Izgorelost se izraža v obliki različnih simptomov, med te sodijo: anksioznost, težave s spanjem, stalne slabosti, hitre spremembe telesne mase, pogosti glavoboli (pogosto v povezavi z migrenami), izguba volje, težave s spominom, sprejemanjem odločitev, vse večja pogostost napak, ki vodi v še večje nezaupanje vase, lahko pride do občutkov praznine in izgube uvida svojega namena. Ljudje postanejo storilnostno vse manj opravilni, vse pogostejši postane strah pred neuspehom, ki ga osebe težko premagajo. V socialnih odnosih se začnejo osebe pogosto oddaljevati od drugih (podobno kot pri depresiji) in se izolirajo, zato je včasih znake še težje pravočasno prepoznati.

 

Izgorelost - bolezen 21. stoletja.
Izgorelost – bolezen 21. stoletja.

 

Kaj lahko naredim?

Ključna je prepoznava občutkov izgorelosti, ki jih lahko prepoznajo sami posamezniki, lahko pa znake prepoznajo bližnji. Stanje se dokaj hitro prepozna pri sicer pozitivno naravnanih osebah, ki naenkrat postanejo brezvoljni in ne vidijo več smisla v prej motivirajočih dejavnostih. Občutja izgorelosti lahko trajajo kratek čas in izginejo brez večjih intervencij kmalu po omejitvi stresnih dejavnikov v okolici. Pogosto pa zdravljenje traja več tednov, mesecev ali celo let.

Pomembno je, da se večkrat sami pri sebi vprašate, kateri so stresni dejavniki v vašem okolju in ali že imate občutke, da je nad vami preveč obveznosti. Bodite pozorni, da omejite količino obveznosti na količino, ki jo še zmorete. Predvsem pa velja – delo in delovne obveznosti pustite v službi. Čeprav včasih to ni enostavno, pa vam bo najbolj pomagalo.

Pomembno je zavedanje, da je izgorelost vse pogostejši pojav tako pri nas kot v svetu – če prepoznavate znake izgorelosti ne razmišljajte predolgo in si poiščite pomoč.