Ultrazvok srca

Ultrazvok srca oziroma kardiološki pregled z ultrazvokom je danes najpogostejša in najboljša metoda za pregled delovanja našega srca in za odkrivanje srčnih obolenj in morebitnih napak v delovanju srca. Ultrazvok srca je preiskava srca, ki je popolnoma varna, neinvazivna in neboleča.  Ta preiskava se opravlja v ambulanti, z njeno pomočjo pa vam lahko specialist temeljito pregleda srce in vam zanesljivo diagnosticira težave. Ta preiskava je za pacienta popolnoma preprosta in povsem neboleča, poleg tega pa ne zahteva posebnih priprav. Več o tem na https://sanus-statera.com/ultrazvok-srca.

ultrazvok srca

Ultrazvok srca je izveden tako, da med samim pregledom pacient leži na boku z rahlo dvignjenim vzglavjem in ima razgaljen zgornji del telesa. Nato specialist z ultrazvočno sondo pregleduje pacientovo delovanje večjih žil okoli srca, srčne mišice in srčnih zaklopk. Pregled oziroma preiskava je lahko doplerska, dvodimezionalna ali enodimenzionalna. Med potekom pregleda se pacientu pogosto meri še EKG za spremljanje delovanja njihovega srca. Ko je ultrazvok srca opravljen, ta specialistu jasno pokaže vse morebitne spremembe na srčnih zaklopkah, srčni mišici ali srčnih žilah, tako da je samo postavljanje kardiološke diagnoze zelo poenostavljeno.

Torej ultrazvok srca se uporablja za diagnosticiranje naslednjih bolezni in težav, bolezen srčnih zaklopk, nepravilnost srčnih sten, bolezen srčne mišice, pregled delovanja umetnih zaklopk, nepravilnost glavne žile odvodnice in za odkrivanje krvnih strdkov v notranjosti srčne votline poleg vsega tega pa se ultrazvok uporablja tudi za ugotavljanje oblike in velikosti srca, diagnoze motenj krčenja in sproščanja srca, pregled delovanja srčnih zaklopk, ugotavljanje oblike in velikosti srčnih votlin, odkrivanje srčnih strdkov v notranjosti srčne votline, pregled morebitnih sprememb v okolici srčne mišice in še merjenje pretoka in tlaka v žilah v samem srcu.

V nekaterih primerih pa je potrebno še dodatno razjasnjevanje določenih nejasnosti, katere so se pojavile med pregledom. To se opravi tako, da se med pregledom pacientu v žilo vbrizga kontrastno sredstvo, ki ponazarja pretok krvi po žilah in v srcu.