Krava je pobegnila in se pridružila čredi bizonov

Mlada krava je pobegnila s pašnika novembra lani v okolici Beloveškega gozda, na Poljskem. Kravo so kasneje našli, ko so jo opazili, da spremlja čredo divjih bizonov, kar je presenetilo mnogo ljudi, ki so opazovali bizone in kar naenkrat zraven opazili kravo.

Ornitologist Adam Zbyryt je prvi posnel fotografijo krave, ki se je pridružila divjim bizonom in pridobil pozornost javnosti s svojo objavo.

Naturalisti so sprva pričakovali, da se bo krava sama vrnili svoji čredi in našla pot domov, vendar se to ni nikoli zgodilo. Očitno je odločena ostati med bizoni.

Nedavno so jo zopet opazili. Strokovnjak za bizone Rafal Kowalczyk, ki je zaposlen na Raziskovalnem centru za sesalce, ki deluje v okviru Poljske akademije znanost, je kravo opazil kako preživlja zimske mesece skupaj z bizoni. Dogodek je opisal kot popolnoma neverjeten.

krava

Rdečkasta krava zgleda zdrava, kar pomeni, da se je uspešno vključila v čredno življenje in je lahko našla dovolj hrane. Krava pripada pasmi krav limuzin, ki imajo debel kožuh in so prilagojene težkim življenjskim razmeram, kar ji je brez dvoma pomagalo preživeti v divjini. Na vzhodnem Poljskem tudi zima ni bila prehuda, kar ji je brez dvoma pomagalo pri preživetju.

Čeprav je mnogim ljudem všeč zgodba krave, ki je pobegnila s kmetije in se pridružila divjim bizonom, strokovnjaki opozarjajo, da to ni dobro za preživetje ogroženih bizonov. Krava je zaenkrat še premlada, da bi se parila, vendar če postane breja, bo med porodom telička zelo verjetno umrla, ker so telički bizona večji od kravjih. Hibrid med bizonom in kravo bi prav tako razredčil gensko sestavo črede bizonov, kar bi še dodatno ogrozilo preživetje bizonov.

Zato znanstveniki sestavljajo načrt kako kravo odstraniti iz črede bizonov in jo vrniti nazaj na kmetijo. Odstranili bi jo radi že poleti, vendar vedo, da to ne bo enostavno. Morajo pa biti čim hitrejši, ker več časa kot krava preživi s čredo, težja bo odstranitev. Lahko se tudi zgodi, da bo čreda napadla znanstvenike.