Slovaško govoreči papagaj ponovno združen s svojim lastnikom

Afriški sivi papagaj, ki sliši na ime Hugo je bil rešen, ko so ga prejšnji teden opazili kako tava po glavni vzletni stezi dublinskega letališča.

Pogrešanega papagaja so ponovno združili z lastnikom potem, ko so prepoznali, da pozna nekaj slovaških besed.

Zaposleni na letališču in v bližnjem supermarketu Lidl so se odločili poiskati njegovega lastnika, potem ko so papagaja ujeli. Pri tem jim je pomagalo lokalno zavetišče za živali, moderna tehnologija in nekaj sreče.

Slike in posnetek najdenega papagaja so delili po družbenih omrežjih in tako poizkušali najti njegovega lastnika. Po njihovem pozivu so se javili štirje ljudje, ki so rekli, da je to morda njihov ptič, vendar nihče izmed njih ni poznal identifikacijske številke, katero je papagaj imel na nogi.

Eden izmed njih je bil Lubomir Michna iz Slovaške, ki je povedal, da je papagaja naučil nekaj besed po slovaškega jezika in lahko tako preverijo če je to njegov papagaj. Skrbniki papagaja so predlagali naj naredi kratek avdio posnetek, katerega bodo predvajali papagaju in preverili ali se bo na nanj odzval.

https://twitter.com/DublinAirport/status/1098912846946160640

Ko je Hugo slišal posnetek glasu njegovega lastnika se je vidno razveselil. Začel je navdušeno poskakovati in iskati Ludomira.

Po tem preizkusu zaposleni na letališču niso več dvomili, da je Ludomir lastnik živali. Ko je Ludomir prišel po papagaja ga je ta takoj prepoznal in poletel k njemu, ko ga je opazil.

Michna je povedal, da je zelo vesel, ker je dobil nazaj svojega papagaja, saj je sprva že mislil, da je za vedno izgubljen.

Hugota so našli vzdrževalci, ki so ob vzletni stezi opravljali rutinski varnostni pregled. Eden izmed njih je rekel, da je bilo nemudoma jasno, da je žival od nekoga hišni ljubljenček. Ker bi se žival lahko na vzletni stezi poškodovala so jo ujeli in odpeljali na varno.

Ludomir je povedal, da ima papagaja že dve leti in mu ves čas sledi. Tudi, ko gre nakupovati ga vzame s seboj. Prejšnjo sobota pa je med nakupovanjem v trgovini Hugota nekaj prestrašilo in je pobegnil. Ludomir ga ni našel in je že skoraj obupal, vendar so Hugota na srečo našli prijazni ljudje in ga ponovno združili z lastnikom.