Varjenje postalo osnovna panoga v industriji

Varjenje je široka dejavnost, kjer se ukvarjamo z obdelovanjem kovin oziroma združenju različnih kosov kovin v strukturo določenih oblik in dimenzij. Za več informacij o varjenju se lahko obrnete na https://www.oventura.si/varjenje/ .

varjenje

Varilstvo je prisotno že mnogo let in postaja vedno bolj popularno v podjetjih, kjer se ukvarjajo z vsemi vrstami kovin ali izdelkov, ki vsebujejo kovine. Postopek varjenja poteka v treh različnih fazah. Varjenje vključuje vnos toplote ter tlačenje in vnos materiala. spajanje lahko poteka plazemsko, spajanje s plamenom in “tig mig” . Varjenje je pojem, ki pomeni spajanje dve ali več delov s pomočjo dodajnih materialov, ki jih z aparatoma varjenje dodajamo in s tem povezujemo dva ali več delov, ki so lahko različnih struktur.

Do specializacije varilnih procesov je privedlo veliko povečanje porabe jekel in posledično s tem poraba dodajnih materialov. Spajanje dveh ali več delov materiala poteka s pritiskom, s toplota, lahko pa v kombinaciji obojega. Za vsak postopek  varjenja obstajajo različni načini in aparati s katerimi spajamo material. Postopek MIG poteka s pomočjo pritiska kjer se uporablja poseben plin, ki je kemijsko varen in ne reagira z vajence. Rezultat postopka MIG omogoča močan var, saj ga plin ščiti pred zrakom.

Postopek TIG se najpogosteje uporablja pri spajanju nerjavečega jekla. TIG postopek ne potrebuje dodatne obdelave jekla ali brušenje le tega, saj je zvar estetskega videza. Zvare pri spajanju ostalih tipov varjenja je potrebno dodatno obdelovati z metodo brušenja saj se pri spajanju dve varjencev  nabere odvečni material. Varjenje je premalo zaslužen in cenjen poklic z premajhnim plačilom. Postati varilec, je lahko velik in krasen karierni izziv ne glede n to ali imate dolgoletne ali kratkotrajne izkušnje. Kot vsak poklic ima poklic varilca tudi svoje prednosti in slabosti. V varilstvu se pričakuje spretnost in vzdržljivost saj je velikokrat potrebno opravljati delo v težkih delovnih razmerah kot so vroče poletje z visokimi temperaturami.