Ali je zobna protetika koristna za vaše manjkajoče zobe

Zobna protetika nadomesti ali popravi manjkajoče ali poškodovane zobe, temu so prvenstveno namenjene zobne protetike, ki jih je nekaj na razpolago. Lahko naredijo veliko več kot izboljšajo vaš nasmeh. Manjkajoči zob lahko vpliva na vašo sposobnost žvečenja in poveča tveganje za bolezni dlesni. Manjkajoči zob lahko vpliva tudi na zdravje kosti čeljusti in ogrozi druge zobe, zato je zobna protetika rešitev za te težave. Obstaja več vrst fiksnih zobnih pripomočkov, kot so krone in vsadki, ter snemljivih pripomočkov, vključno s popolnimi ali delnimi zobnimi protezami, ki jih je mogoče po potrebi odstraniti.

zobna protetika
Zobna protetika je lahko zobna krona, ki je nova prevleka za poškodovan zob. Krona je lahko izdelana iz kovine ali iz porcelana. Krone so ponavadi dobra dolgoročna rešitev za zobe, ki so bili odkrušeni, razpokani ali obrabljeni. Za pridobitev krone sta pogosto potrebna dva termina. V tipičnem postopku za zobno krono bo zobozdravnik najprej pridobil mehak kalup za zob in nato bo zapolnil morebitne votline v poškodovanem zobu. Na zob bo namestil začasno krono, medtem ko trajno krono izdelajo v laboratoriju. Po nekaj tednih vam bo namestil trajno krono, ki je cementirana na mestu. Zobozdravstvene ordinacije, ki lahko izdelajo krone na kraju samem, lahko ponudijo krone še isti dan.
Tako bo zobna protetika rešila vaš problem za dolgo časa. Krone veljajo za relativno trajno rešitev. Ko je krona nameščena, bi morala zdržati 5 do 15 let ali celo dlje, če je pravilno vzdrževana. Zob s krono bi morali ščetkati in očistiti z nitkanjem kot katerikoli drug zob, saj je zobna protetika dejanska enaka kot vaši obstoječi zobje. Krona lahko sčasoma poči ali se odkruši ali pa se lahko cement, ki jo drži na mestu, zmehča. To lahko omogoči bakterijam, da vstopijo in okužijo zob zato redno vsako leto obiščite zdravnika, da vas pregleda.
Ena od možnosti nadomestitve manjkajočega zoba je zobni vsadek. Ta vrsta proteze se namesti v čeljustno kost in drži na mestu, ko se okoli nje oblikuje nov kostni material. Katerega boste izbrali, vam bo svetoval zdravnik in je tudi odvisno do vaše lastne odločitve.